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D06-014 – Procedure
April 5, 2006
	TO: 
	Regional Administrators

RHC Superintendents

Field Services Administrators

	FROM:
	Linda Rolfe, Director, Division of Developmental Disabilities

	SUBJECT: 
	Community Services Agreement and Return to RHC

	Purpose:
	This bulletin clarifies the procedures to be followed when a division client is discharged from an RHC to a community residential placement.

	Background:
	There has been some confusion regarding the right of return to an RHC when a client moves from the RHC to a community placement.  This bulletin describes the Division’s current policy and procedures on this issue.  

	What’s new, changed, or

Clarified

 
	· When a client moves from an RHC to the community, the client and his/her legal representative/family are asked to sign the Community Services Agreement.  This agreement states that the client may return to an existing state-operated residential program within the first 90 days of placement, provided the client cannot be supported in the community.
· The RHC from which the client moved will hold a space for the client for 30 days from the date of community placement.  After 30 days, there is no guarantee of return to the same facility.
· If after 90 days, the client or his/her legal representative/family decides they want RHC placement again, they must re-apply for admission to an RHC.

	ACTION:
	Effective immediately, RHC and Field Services staff will follow these procedures and those contained in DDD Policy 3.04, ICF/MR Admissions Protocol, which describe the request for admission process.

	Related 
REFERENCES:
	DDD Policy 3.04, ICF/MR Admissions Protocol


	ATTACHMENT(S):   
	None

	CONTACT(S):
	Harlan Solomon, 360/725-3441, solomhd@dshs.wa.gov
Chris Coleman, 360/725-3434, colemnc@dshs.wa.gov
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